2010. április 1., csütörtök

Mi is az a fűszer?




A fűszer a növények erős ízhatású, vagy aromájú része, amit ételkészítéskor az ételek ízének, illatának megőrzésére, módosítására használnak csekély mennyiségben. Fűszereinkre a táplálkozásban nagy szükség van, mivel ízükkel, színükkel élvezetessé teszik az alapanyagokat és elősegítik, hogy a szervezet az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítsa.
A fűszerezés ízesítő, zamatosító, színesítő finom aromájukkal, hatnak az ízlelésre, szaglásra és nem utolsó sorban, az elkészített étel látványa is befolyásolja étvágyunkat.
A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv, és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek, állandó és mértéktelen használatától. A fűszerek teszik táplálkozásunkat teljes értékűvé, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, savak, keserű anyagok stb. által.

Fűszerezés:
- friss és száraz fűszerekkel egyaránt fűszerezhetünk. A friss fűszert általában együtt főzhetjük az étellel, a szárítottat csak a főzés befejezése előtt tegyük bele.

- mindig mértéktartóan fűszerezzünk, és igazodjunk az étel jellegéhez. Vegyük figyelembe, hogy a túlzott fűszerezés nem javítja, hanem rontja az étel ízét. Csak abban az esetben fűszerezzünk erősebben, ha bizonyos szagokat, ízeket el akarunk tüntetni.

- a fűszert kis adagokban tegyük az ételbe, és közben többször kóstoljuk meg. Az elrontott ételt kijavítani lehetetlen! Több fűszert is használhatunk egyszerre, így harmonikus ízhatás érhető el. De vigyázzunk arra, hogy egyik se kerüljön túlsúlyba.

- a fűszerezett ételeket mindig lefedve főzzük, mert különben az elszálló gőzzel az ízanyag is elillan. Sokáig főzni nem szabad, mert az erősen főzött, párolt fűszer elveszti aromáját.

- ha csak a fűszer aromáját szeretnénk ízesítésre felhasználni, akkor teatojásba helyezve lógassuk a főzendő ételbe. Tálalás előtt emeljük ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése