2010. április 6., kedd

Gyömbéres-fahéjas keksz - gyerekeknek is!


Régóta szeretünk sütni-főzni, kísérletezgetni. Megízlelni, hogyan passzolnak egymáshoz bizonyos karakterek, fűszerek, kihozni belőlük a legtöbbet.
Sok receptünk gyűlt fel az elmúlt évekből, szeretnénk majd megosztani ezekből.
Vannak ún. "bevett" párosítások, olyan fűszerek, amelyek köztudottan illenek egymáshoz. Ilyen a gyömbér és a fahéj is.
Édes dolgokhoz kiváló páros.
Ezt a sütikét azért is szeretjük, mert teljes kiőrlésű lisztet használhatunk, és maga az elkészítése gyerekek számára is öröm.
Segíthetnek a különböző formák nyomkodásában - és hát az evésről nem is beszélve!
Másfél éves kislányom csak úgy falta:-).

Kartondobozban napokig eláll.
Fél adagot csináltunk, ami amúgy egy teli doboz kekszet jelent - úgyis annyi minden ennivaló van ünnepkor.

15 dkg búzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg vaj vagy margarin
12 dkg cukor
kb 1 dl tej
fél cs. sütőpor, vaníliás cukor
1 kk őrölt gyömbér (saját kínálatból)
1 kk őrölt fahéj (saját kínálatból)
5 dkg kandírozott narancs

Elkészítése:

A tésztához az anyagokat összegyúrjuk, hidegre tesszük kb. fél órára, aztán kinyújtjuk fél centi vastagságúra.
Különböző sütiformákkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és közepes lángon kisütjük a kekszeket, kb 10-12 perc alatt.
Könnyen megéghet, úgyhogy figyeljünk rá, inkább gyakrabban nyitogassuk a sütő ajtaját, ha a kekszek alja már pirul, kivehetjük.
A megsült kekszeket felolvasztott csokiba is márthatjuk, majd ha a csoki megdermedt, akkor tegyük a fémdobozba.

Az alaptésztát variálhatjuk tetszés szerint, pl: mézes fűszer-keverékkel, ánizzsal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése