2010. április 29., csütörtök

Fűszerpaprika mérőszámok (asta és capsaicin, azaz szín és csípősség)



A paprika esetében sem megy hasraütés-szerűen, hogy milyen is az adott termék, nem lehet bármit csak úgy ráírni.
Alapvetően két fő mérőszám létezik:
Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent. Magyarán, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke:

több mint 120: különleges minőségű
120-100 között: csemege minőségű
100-80 között: édes-nemes minőségű
80-60 között: rózsa

A paprikák csípősségét capsaicinben mérik. Melyek is a kategóriák:

50 mg/kg: csípmentes
50-150 mg/kg: enyhén csípős
150-200 mg/kg: csípős
200 felett: erős

Cégünk által forgalmazott 100% magyar paprika fajták: édes-nemes, csemege, különleges, csípős, extra csípős.

2 megjegyzés:

  1. Az ME 2/8720 szerint ha a kapszaicintartalom
    kevesebb mint 100 mg/kg = csípősségmentes
    100-200 mg/kg között = enyhén csípős, magyaros
    200 mg/kg-ot meghaladja = csípős

    VálaszTörlés
  2. Érdeklődöm, hogy létezik-e 300 Asta szinanyagu paprika?

    VálaszTörlés