2010. április 9., péntek

Bazsalikomos házi gnocchi vörös pestóval


Készíts házi gnocchit úgy, hogy a zöld fűszer egyik felét keverd a tésztába! A másik felét a végén szórd a tetejére.
Mennyei ez az illatos bazsalikom...

Hozzávalók (4 személyre):

Szósz:
3/4 üveg pesto rosso (legközelebb megosztjuk a házi verzió receptet)
1 főzőtejszín (nem feltétlenül kell az egész)
rengeteg bazsalikom
1 dl száraz fehérbor ( a főzéshez....az evéshez kicsit több:-))
parmezán

Gnocchi tészta:
80 dkg krumpli
1 tojás
40 dkg liszt (vagy amennyit még felvesz)
őrölt szerecsendió
bors

A krumplit sós vízben megfőzzük. Főzés után kicsit lehűtjük, majd krumplinyomóval összetörjük.
Beleütjük a tojást, beleszórjuk a liszt egy részét, meghintjük szerecsendióval és borssal, hozzáadjuk az aprított bazsalikomot, majd kezünkkel az egészet alaposan összegyúrjuk.
Gyúrás közben fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Az így kapott tésztából nedves kézzel hosszú nudlikat hengergetünk egy nagyobb, belisztezett vágódeszkán.
A sós vizet felteszünk forrni. Levágunk egy kis nudlit, és a vízbe dobva leteszteljük a tésztát. Ha nem jön fel 1-2 percen belül a nudli a víz felszínére, akkor egy kis lisztet kell még adni a tésztához. Ha feljön, akkor jó a tészta, késsel bele lehet szaggatni a nudlikat a vízbe (egyszerre kb. 20 db-ot). Amikor feljönnek a felszínre, szedjük ki őket. Amit megeszünk, rögtön forgassuk hozzá a szószhoz..

Ebből a mennyiségből kb. 100 nudli lesz, ami bő kétszeri ebédnek felel meg, 20-25 db elég egy személynek.
Amit nem használunk fel, betehetjük a fagyasztóba, csak elő kell kapni ha ehhez lesz majd kedvünk.

Szósz készítése: Kevés olajon megfuttatjuk a főzőtejszínt a pestóval, meglöttyintjük egy kevés fehérborral, megvárjuk, hogy rottyanjon egyet. Ezután hozzákeverünk aprított bazsalikomot és le is zárjuk. Ez a fűszernövény olyan intenzív, hogy nem kell igazán összefőzni.
A kifőzött tésztára öntjük a szószt, összekeverjük, jöhet a parmezán és még egy kicsi bazsalikom...így már tálalhatjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése