2010. április 5., hétfő

Egy csésze gyömbérteát reggelihez?


Talán kevesen tudják, hogy a gyömbér egyike a legsokoldalúbban felhasználható fűszereknek, mivel Európában főleg édességekhez, befőttekhez, pékárukhoz és a gyömbér sörhöz használják (ez utóbbit szárított formában).
Idővel bemutatjuk néhány érdekesebb oldalát is, valamint rokonát, a kínai gyömbért is.

A gyömbértea nemcsak nátha esetén siet a segítségünkre, hanem felfúvódás, gyomor és emésztési bántalmak esetén is.
Ünnepek után nem árt elkortyolgatni belőle egy csészével

Szárított és friss gyökérből egyaránt készíthető:
Aprítsunk fel egy kis darab gyömbért (előtte jól mossuk meg, vagy hámozzuk meg, de vékonyan) és főzzük meg fél liter vízben fél órán keresztül.
Jól édesíthető mézzel.

Ha szárítani szeretnél gyömbért, először alaposan mosd majd hámozd meg, ezután szárítsd.
Érdekes módon a gyökér erősségét garantáló anyagok csak a szárítás alatt fejlődnek ki teljes mértékben, ezért a szárított gyömbér erősebb, mint a friss.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése