2010. április 15., csütörtök

Kurkuma, az indiai sáfrány...


Nem ismerjük eléggé ezt a különleges, gyömbérfélék családjába tartozó növényt, talán annyi már köztudott róla, hogy a curry-hez van köze.
Régen nem annyira fűszer-, mint inkább színező- és gyógynövényként tartották számon. A benne lévő festékanyaggal színeztek textíliákat, bőrárut, papírt, élelmiszereket...
Igen, élénk téglavörös színű kesernyés-aromás pora a currypor egyik legfontosabb alkotóeleme.
A kurkuma növénynek a gyökerét használják fel. Magát a fűszert a sárga színű gyökértörzsből nyerik, amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt "indiai sáfránynak" is neveznek.
Már a XIII. században Marco Poló is feljegyezte, hogy a "kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra éppúgy megfelel."
A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét.
A kétféle gumót külön gyűjtik, és mint gömbölyű és hosszú kurkumát hozzák forgalomba - a gömbölyűt tartják jobbnak.
A friss gyökeret megmossák, majd leforrázzák és szárítják. Ekkor a festékanyag egyenletesen eloszlik az egész gyökérben, ami a kurkuminon kívül egy gyömbérszagú (egyesek szerint pézsmaillatú) és csípős ízű illóolajat is tartalmaz.
A kurkuma az európai konyhakultúrában viszonylag új keletű, hazájában, Indiában viszont évezredek óta ismerik és használják.
Sokáig a jómód jelképének tartották és ennek megfelelően az egész test megtisztítását várták tőle.
Fűszer formájában kitűnő étel és italszínező.
Nálunk talán erről ismerik leginkább, a húslevesek szép sárga színét ezzel nyerjük el.

Néhány érdekesség, hol hogyan használják:
Indiában szinte minden étel készítésénél felhasználják.
Lényeges alkotórésze a curry-fűszerkeveréknek és az angol Worcester mártásnak.
A fiatal hajtásokat és virágokat Thaiföldön zöldségként eszik.
A levelekkel Indonéziában halételeket ízesítenek.
Az indiai vegetáriánus konyha is épít rá, különösen bab- és lencseételeknél.
Nyugaton főleg mártások alkotóeleme, a likőripar színezőként használja. Gyakran adják mustárkeverékekhez is.

1 megjegyzés:

  1. A kurkuma fogyasztása mindenkinek ajánlott. A kurkuma méregtelenít és szinte minden betegségre gyógyír. Több tanulmány is megerősítette rákellenes hatását. Sőt nem csak a rákellenes hatása, hanem gyulladáscsökkentő és antimikrobális antivirális hatását. KURKUMA MÉG TÖBB INFORMÁCIÓ ITT

    VálaszTörlés