2010. április 2., péntek

Fűszerpaprika


(Capsicum Annuum)
Ez tényleg az a termék, amire büszkék lehetünk, mint nemzet, és mi mint családi vállalkozás is: ezt a csodálatos és finom fűszert a hungaricumokhoz soroljuk, világszerte a magyar konyha kincse.
A fűszer Dél-Amerikából származik, hozzánk a törököktől érkezett. A paprika elnevezés tőlünk, magyaroktól származik (hívják törökborsnak, magyarborsnak, pogány paprikának is). Sajnos az elmúlt években már nem terem annyi paprika hazánkban, hogy elég legyen a lakossági felhasználásnak, ezért találkozunk olyan sok import paprikával.
Hazánkban hétféle módon dolgozzák fel: édesnemes, csemege, csípős, különleges, félédes, rózsa és erős. A fűszerpaprika őrlés és szárítás után lesz olyan állagú, melyet a konyhában használunk. B, C és K vitaminban gazdag.
Jó élettani hatásai vannak, étvágyjavító, segíti az emésztést emellett vizelethajtó és lázcsillapító.

Mihez ajánljuk: mártások, levesek, magyaros ételek, szárnyasok, túrós, tojásos ételek…

Miért csíp a paprika?
A csípős ízért alkaloidok, a capszaicin és származékai felelősek. A különböző paprikákban ezen vegyületek aránya más és más. A capszaicin a szájban csípős, égető érzést okoz, mert a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerli. A fájdalomingerek egyik következménye endorfinok, a szervezet fájdalomcsillapítóinak és örömhormonjainak felszabadulása. Talán ezért is kedvelik sokan a chili paprikát, melynek őrölt változata cayenne bors néven ismert. Magyarországon a chili paprika közeli rokonát a cseresznyepaprikát használjuk előszeretettel.

Tudtad? pirítani nem szabad, mert keserű lesz!

Szeretnél 100%-os, igazi magyar, tényleg piros paprikát? www.eximpo.hu – holnaptól keresd a Fűszerbár aloldalt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése