2010. április 1., csütörtök

Érdekességek a fűszerek tárolásáról...


Mindenkinek okozott már fejtörést a különböző fűszerek tárolása, illó és aroma anyaguk megtartása.
Íme néhány praktikus tanács - oszd meg a tiédet is!

- fűszereinket száraz állapotban, különösen a porítottakat jól zárható edényben, légmentesen tároljuk, hogy értékes ízanyaguk és aromájuk ne illanjon el. Néhány fűszert még a fénytől is védenünk kell, mivel a fény hatására a színük megváltozik pld. (paprika).

- a száraz fűszerek egészben tovább állnak el, és tovább tartják aromájukat, mint morzsolt vagy por alakban.
A főzéshez mindig csak annyit őröljünk, morzsoljunk, törjünk, amennyi kell.

- a papírtasakokban vásárolt fűszereket főként ne tároljuk hosszabb ideig, mert tárolás alatt csökken aromájuk, illóanyag tartalmuk. Ezért csak a szükséges mennyiséget vegyük meg, de azt is igyekezzünk lehetőleg hamar felhasználni.

- fűszernövényeink közül sokat mélyhűtve is tárolhatjuk. A friss hajtásokat metéljük apróra, majd tegyük adagonként műanyagzacskóba, és fagyasszuk le. Fagyott állapotban keverjük az ételbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése