2010. április 8., csütörtök

Füves majonéz


Ugye hogy elfelejtettük a jó öreg majonézt? Nézzük hát meg, mit is kezdhetünk vele, hogy frissebb, finomabb legyen. Keverd ki inkább saját magad, hiszen nincs is annál klasszabb dolog, mikor az ételhez passzoló fűszerrel készítheted ezt a krémes finomságot. Húsokhoz, halakhoz más-más fűszereket próbálhatunk.

Hozzávalók:
2 nagy tojás sárgája
5 ml (1 tk) angol mustárpor, de lehet folyékony is vagy összetört mustármag
só, bors ízlés szerint
275 ml könnyű olíva vagy napragforgó olaj
5-10 ml (1-2 tk) fehérborecet, ízlés szerint
2,5 dl citromlé
1 csokor aprított petrezselyem
2 ág aprított bazsalikom
(amikor nem elérhető a friss, szárítottból is ugyanolyan finom)

Elkészítés:
Tegyük tálba és keverjük össze a tojások sárgáját, a mustárport és a sót. Nagyon lassan, cseppenként adjuk hozzá az olajat, és sűrűsödésig keverjük. Amikor az olaj felét elhasználtuk, tegyünk hozzá 1 tk fehérborecetet, amitől hígul a keverék. Ezután folytonos keverés mellett adjuk hozzá a többi olajat.
Amikor megfelelőnek találjuk az állagát, tegyük bele a citromlevet, a fűszereket, sót és borsot. Az ízek összeérése miatt hagyjuk egy órát pihentetni, majd azonnal tálaljuk, mert a bazsalikom az ecet hatására a levegőn megsötétedhet.

Tipp: fokhagymagerezdekkel kevert majonéz pompás a csirkéhez!

fotó: gettyimages

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése