2010. május 31., hétfő

Borókabogyó (közönséges boróka, borovicska, borostyántüske..)


Szárított formában használjuk, különösen húsételekhez (jellegzetesen vad és birka) mellé. De néhány bogyóval már megfelelően ízesíthetünk önteteket, savanyú káposztát, káposztás ételeket, pástétomokat.

Bogyóinak hatóanyagai különösen jól hatnak a gyomor ás hasi részekre, ezért jól beválnak teltségérzet, gyomorégés, felfúvódás ellen.

A népi gyógyászatban rendkívül sokoldalúan használják, például a friss bogyókból nyert borókaolajjal elkészített fürdővíz jótékony hatású ízületi gyulladások, köszvény, izomfájdalmak esetén.
Az érett bogyók augusztustól szeptemberig gyűjthetők.
Arra vigyázzunk, hogy a boróka részei mérgező anyagokat tartalmaznak a bogyók kivételével, így állapotos nők és vesebetegek kerüljék a boróka bogyóinak fogyasztását.
Borókatinktúrával vagy olajjal aknét, zsíros bőrt, és krónikus bőrbetegségeket kezelhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése