
Szárított formában használjuk, különösen húsételekhez (jellegzetesen vad és birka) mellé. De néhány bogyóval már megfelelően ízesíthetünk önteteket, savanyú káposztát, káposztás ételeket, pástétomokat.
Bogyóinak hatóanyagai különösen jól hatnak a gyomor ás hasi részekre, ezért jól beválnak teltségérzet, gyomorégés, felfúvódás ellen.
A népi gyógyászatban rendkívül sokoldalúan használják, például a friss bogyókból nyert borókaolajjal elkészített fürdővíz jótékony hatású ízületi gyulladások, köszvény, izomfájdalmak esetén.
Az érett bogyók augusztustól szeptemberig gyűjthetők.
Arra vigyázzunk, hogy a boróka részei mérgező anyagokat tartalmaznak a bogyók kivételével, így állapotos nők és vesebetegek kerüljék a boróka bogyóinak fogyasztását.
Borókatinktúrával vagy olajjal aknét, zsíros bőrt, és krónikus bőrbetegségeket kezelhetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése