2010. május 20., csütörtök

Borsikafű (bécsi rozmaring, csombor, hurkafű, borsfű)


Kedvelt aromája miatt újra felfedezzük ezt a nálunk is régóta termesztett fűszernövényt.
A borsikafű 30-40 cm magasra is megnövő, évelő növény.
Hajtása sötétzöld, virágzáskor lilás, illetve barnás zöld. Virágzásban – július – éri el a legmagasabb illóolaj-tartalmat.
A levágott növényt a száránál fogva, árnyékban, szellős helyen szárítsuk, majd morzsoljuk és textilzsákban tároljuk.
A herba enyhén vérnyomásemelő, szélhajtó hatású. Elősegíti az emésztést. Gyomorerősítő gyógytea készíthető belőle.

Morzsolt állapotban kerül forgalomba.
A fekete bors helyett szokták használni, de nem annyira erős az íze.
Használatával azonban vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt.
A főzés befejezése előtt nem sokkal adjuk az ételhez.

Sokoldalúan használható, kiváló fűszere a babos ételeknek, sült húsoknak, burgonyának, salátának, gombás ételeknek, vadpácoknak, mártásoknak, pecsenyének.

Ecetet is ízesíthetünk vele. A bor- vagy almaecetet üvegébe tegyünk néhány kis ágacskát, zárjuk le és rakjuk a napra érlelni. Pár nap múlva kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése