2010. május 26., szerda

Sambal oelek


Indonéziában és Malajziában egy sor chilire épülő fűszerpástétomot készítenek, melyeket sambalának neveznek. Egy kis tálkában állnak az asztalon. Egyesek szerint nagyon erősek, csípősek, legalábbis az európaiak számára, mert benne maradnak a chili magok. Mégis mindegyik pástétom nagyon zamatos...

Összetétele: vörös chili, só, barna cukor, ecet.

A konyhában sambal oeleket minden olyan ételhez tehetünk, melynek erős aromát akarunk adni. Lehet használni közvetlenül főzéskor, vagy kitenni az asztalra fűszerezéshez. Mindig kis mennyiséget használjunk!
Ez a pástétom különösen jól illik grillezett ételekhez, tüzes-erős egytálételekhez, levesekhez, édes-savanyú ételekhez.

Minden sambal serkenti az étvágyat, emésztést segítő tulajdonságokkal bír, és fertőtleníti az egész gyomor-és bélrendszert.


fotó: gettyimages

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése