2010. május 24., hétfő

Petrezselymes-mascarponés zöldspárga rizottó


Ha végre itt a spárga szezon, együk is különböző megoldásokban. Akár a fehérből, akár a zöldből rengeteg finomság készíthető. A piacot járva elénk tárulkozó egyéb más ínycsiklandozó zöldségekkel együtt is remek ételt varázsolhatunk.
Ez a rizottó az egyik kedvencünk:

2 adaghoz:
1 köteg zöld spárga
4 dkg mascarpone (egy nagy ek)
1 fej salotta (vagy kisebb fej vöröshagyma)
2 dl rizottóhoz való rizs
1 dl száraz fehérbor
7-8 dl alaplé (vagy leszűrt húsleves)
1 ek olívaolaj
2 dkg vaj
fél csokor petrezselyemzöld

A spárgát megmossuk, elpattintjuk, a szárat felkarikázzuk, a virágokat levágjuk. A hagymát finomra aprítjuk.
Az olívaolajon elkezdjük sütni a hagymát, majd ha üvegesedni kezd a hagyma megy mellé a rizs is. Addig pirítjuk, amíg a szemek áttetszővé kezdenek válni.

Felöntjük a borral, majd addig forraljuk, amíg az elpárolog/felszívja a rizs. Utána kis adagokban, gyakori kevergetés mellet elkezdjük felöntögetni az alaplével, és mérsékelt lángon főzzük.

Amikor a rizs félig megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt spárga karikákat. Ekkor adhatunk hozzá kicsit több levet egyszerre...

Végül, amikor a rizs már puha, de nem szétfőtt, a spárga pedig kellemesen roppanós, hozzáadjuk a vajat és a mascarpone-t. Ha nem lenne kellően krémes az állaga, kerüljön még bele egy kis alaplé, kavarjuk át, dobjuk bele az aprított petrezselymet, forraljuk össze, és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése