2010. május 14., péntek

Kakukkfüves fűszervaj és egyéb kombinációk


Évek óta fűszervaj mániások vagyunk, különböző kombinációkat kísérletezünk ki, húshoz, halhoz, vagy csak úgy finom ropogós kiflire:-)
Mivel most szinte mindegyik fűszernövény zöldell a kertben, neki lehet állni ennek az egyszerű, ám nagyszerű dolognak:

2 nagyobb gombóc lesz:
2 ek apróra vágott friss kakukkfű
10 dkg sótlan vaj

Dörzsöljük le a szárról a kakukkfű leveleit. Aprítsuk fel, hogy az értékes illóolajok kiszabaduljanak, majd villával keverjük el a lágy, sótlan vajban.
Azért lényeges a sótlan vaj használata, hogy szabadon érvényesülhessen a fűszernövény zamata.
Alapos keverés után tegyük zsírpapírba (én tálkába tettem, alá zsírpapírt) és 24 órára dugjuk a hűtőbe.

A fűszervajak nagyon hasznosak, sültekhez, salátákhoz, halakhoz, édességekhez keverhetünk különböző féléket.

Pld. kalácshoz bodzavirágos vaj, sült csirkéhez petrezselymes-citromfüves, halhoz korianderes-fokhagymás illik:-))

1 megjegyzés:

  1. bodzavirágos vaj jó ötlet! bódító bodzaillat, jó kis bodzás ízek... meg is nézem, hogy kinyílt-e már a Római-parton :)

    VálaszTörlés