2010. július 20., kedd

Túrógombóc citrom és mentalekvárral



Rendszeresen főzök túrógombócot.
Sokan panaszkodnak, hogy mennyire nem sikerül nekik, mert vagy keményre, vagy lágyra sikerül, nincs-e valami jól bevált recept. DE VAN!:-)

Nekem évek óta az alábbi recept vált be:

50 dkg túrót 2 db nagy, előre felvert tojással elkevertem krupmlinyomó segítségével. 13 dkg búzadarával, egy evőkanál porcukorral, csapott mokkáskanál sóval összedolgoztam és egy órára a hűtőbe tettem. Közben 1 nagy evőkanál vajon 4 evőkanál zsemlemorzsát megpirítok szép halványbarnára, ebbe szedem majd a még nedves, megfőtt gombócokat.

Forró, sós vízben főzöm meg a nedves kézzel készített, hűtőhideg gombócokat. Kicsit érdemes megkavarni óvatosan a vízben őket, mert képesek leragadni az edény aljára, márpedig amint megfőttek a gombócok, egyből följönnek a víz tetejére és egy szűrőkanál segítségével könnyen lehalászhatóak.

Megforgatom a pirított zsemlemorzsában, tejföllel, porcukorral tálalom alap esetben, de isteni fanyar lekvárral is.

Hozzávalók:

50 dkg túró
2 db nagy tojás
13 dkg búzadara
1 evőkanál porcukor a tésztába
1 mokkáskanál só a tésztába
1 teáskanál só a főzővízbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése