2010. július 27., kedd

Fűszeres sült cékla


A cékla az egyik legfinomabb és legegészségesebb zöldség. Ez a recept nem csupán egy finomságot eredményez, de egy kész vitaminbombát is. A cékla elég sokáig sül, így akkor érdemes elkészíteni, ha valami nagy darab húst sütünk ebédre vagy vacsorára..Én készítettem szendvicshez is.

Hozzávalók

* 0.5kg cékla
* 5 ek olívaolaj
* 5 ek balzsamecet (ha a kislányom is eszik belőle, ebből csak keveset teszek)
* 5 gerezd fokhagyma
* 1 marék oregano, bazsalikom
* 1 ek méz (opcionális)
* Só, bors

Elkészítés

1. A sütőt bemelegítjük 200 fokra.
2. A céklát megpucoljuk, és ha szükséges, félbe vagy negyedekre vágjuk. A fokhagyma gerezdeket összetörjük.
3. A balzsamecetet elkeverjük az olívaolajjal (és az esetleges mézzel), sózzuk, borsozzuk.
4. Egy (nem fém) kicsi és mély tepsibe áttesszük a céklát és a zúzott fokhagymát, leöntjük az öntettel, majd megszórjuk a zöld fűszerrel.
5. A tepsit jól lezárjuk alufóliával (vagy egyéb fedővel). Kb 45-60 percig sütjük, a cékla nagyságától függően. Ha apróra vágod, 30 perc is elég.

Amit ajánlok: lehet vegyesen nehezen puhuló zöldséggel együtt sütni, mint a képen látható répa. Isteni együtt!

Fontos, hogy jól záródó edényben süssük - lapos (de fedeles) vas, agyag, jénai, hőálló porcelán az ideális.
A sült cékla egy nagyon egészséges köret, ajánlom egészségtudatos étrendbe, kismamáknak, gyerekeknek, diétázóknak, sőt akár méregtelenítésre is alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése