2010. július 13., kedd

Padlizsános raguval töltött pennoni petrezselyem ágyon


A padlizsán eredeti hazája India, és a XVI. században arab közvetítéssel került Európába - talán ezért is hívjuk "török paradicsomnak". Csak nagy sokára tudott tért hódítani, a közhiedelem ugyanis azt tartotta róla, hogy mérgező, megőrül, aki eszik belőle...
Erre magyarázat csaknem fekete, lilás színe, vagy kesernyés íze lehet. Mindez már a múlté. Napjainkban a délvidéki, mediterrán konyháknak egyik legfontosabb kelléke. Sütve, párolva, rakva, töltve, levesnek és mártásnak, számtalan módon készítik, és jobbára igen aromás fűszerekkel társítják. A burgonyafélék családjába tartozik.
Lehetőleg kisebb, zsenge padlizsánokat vásároljunk. Azt válasszuk, amelyiknek a héja feszes, és ha ujjunkkal kissé megnyomjuk, rugalmas, kemény. A hiedelem szerint csak fából készült késsel dolgozhatunk vele, de ez így nem igaz. Arra kell csak figyelnünk, hogy rozsdamentes késsel vágjuk. A padlizsán kiegyensúlyozó hatással van a koleszterinszintre. Pozitívan hat az agysejtekre is.

A padlizsán szín 3 éve az egyik kedvencünk, a világosabb árnyalataival egyetemben. Szóval ha veszünk, nézni is szeretjük:-))
Nem szoktunk túl sűrűn enni, de alapvetően szeretjük.
A krémes verzióját esszük gyakrabban, bár a muszakát is imádjuk, ahol pld. rakott formában készítik.

Nagyon sok fokhagymával és petrezselyemmel képzeltünk el ezt a ragut....semmi különös egyéb fűszerezéssel.

Hozzávalók 1 kiadós adaghoz:
1 közepes padlizsán
5-10 dkg darált pulykahús
3 gerezd fokhagyma
kevéske vöröshagyma
1 löttyintés száraz fehérbor
2 ek tejszín
1 ek tejföl
só, bors, olívaolaj
10 db óriás penne (nekem Pennoni del Gargano-m van)
petrezselyem

-A padlizsánt félbevágom és a sütőben 200 fokon egy órát sütöm, míg a belseje megpuhul. Érdemes akár előre elkészíteni, bármikor betehető, amíg mi mással vagyunk elfoglalva. Miután megpuhult, a belsejét kaparjuk ki és vágjuk miszlikbe késsel-villával:-)
-Odateszünk vizet a tésztának.
-Kevés olívaolajon megpirítom a hagymát, majd rádobom a fokhagymát, 1 perc múlva pedig a husit.
Kevergetem, hagyom hogy szépen összeálljanak, majd meglöttyintem kis fehérborral és kb. 10 percig hagyom puhulni.
-Ezalatt a tészta is szépen kifő.
-Jöhet a raguba a felvágott padlizsán, kis só és bors, majd a tejszín és tejföl.
Rottyantunk egyet rajtuk és készen is van.
A kifőtt tésztákba kanalazzuk a masszát, tetejükre petrezselymet szórhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése