2010. június 22., kedd

Éljen a koviubi!


Bár azt mondják, elkészítéséhez nincsen feltétlenül szükség nagy melegre, nekem valahogy hozzátartozik. Érdekes, hogy már gyerekkoromban is szerettem, pedig akkor főleg az édes dolgokat preferáltam.
Anyukám hogy elcsodálkozott, amikor először készítettem - valahogy megértette, hogy egyszer csak felnő a lánya és elkezd sürögni-forogni a konyhában.

1,5 kg fürtös uborka (10-12 db)
2-4 szál kapor
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
10-15 szem fekete bors
kenyér


Első lépésként be kell szereznünk egy 2-3 literes befőttesüveget, majd ennek az aljára tegyünk pár szál kaprot.
Forraljunk fel annyi vizet, amennyi az üveg űrtartalma (adjunk hozzá literenként 1 ek sót).
Ezalatt bekészíthetünk minden mást.
1,5 kg uborkával számoljunk, úgy 10-12 cm hosszúakkal, mossuk meg őket, a végeit vágjuk le (nyaljuk meg, ha keserű ízt érzünk, addig vagdossuk, míg már nem érezzük) és irdaljuk be 3-4 helyen hosszában.
Állítsuk őket az üvegbe, mehet mellé a fokhagyma, a fekete bors és a babérlevél.
Végül rakjunk a tetejére egy nagy szelet kenyeret, vagy félbevágott zsemlét.

Miután kihűlt a víz, a kenyéren keresztül öntsük bele az üvegbe, takarjuk le kistányérral, és állítsuk napsütötte helyre vagy akár tűző napra.
Estére érdemes bevinni, mert a hideg levegő hatására leáll az erjedés.
4-5 nap múlva a vize kezd zavarossá válni, az uborkák is sárgulnak, na ekkor kivehetjük őket.
Ne érleljük túl, mert megsavanyodhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése