2010. november 3., szerda

Fűszeres sütőtök krémleves gyömbéres keksszel


A sütőtök miatt szeretem az őszt! - hangoztatom gyakran, ami nyilván nem teljesen igaz, de egyike a nagy kedvenceimnek, és szerencsére a családom is így van vele, tehát nem csak magamnak készítek belőle finomságokat. Gyakorlatilag mindig van itthon, és sokszor annyit sütök egyszerre, hogy nem is tudjuk megenni - ezért most már úgy állok neki, hogy egyik feléből uzsonna készül, a másikból pedig a következő napi leves.

Többféle receptem van, ez most egy újabb, és isteni finom! A recept 6 személyes, lehet fél adagot is készíteni!

Hozzávalók:

1 db 1,5-2 kg-s sütőtök
1 citrom karikákra vágva
1 ek olívaolaj
3 póréhagyma fehér része
2 ek kakukkfű aprítva
4-6 csésze zöldség vagy tyúkleves
fél csésze natúr joghurt vagy sovány tejföl
só, bors
személyenként 1 db gyömbéres süti összemorzsolva

-Vágjuk le a sütőtök tetejét, egy nagyobb kanállal magozzuk ki és távolítsuk el a rostos szálakat. Ezután daraboljuk kockákra és tegyük egy párolóedénybe (ha nincsen, jöhet a nagyobb fémszálas szita is).
-Helyezzük forrásban lévő víz fölé, adjuk hozzá a citromot, sót, borsot. Fedjük le és közepes lángon pároljuk 15 percig. Ha tényleg megpuhult, hűtsük ki és távolítsuk el a héját.
-Közepes serpenyőben olajat melegítünk, tegyük bele a póréhagymát, és kb. 10 percig pároljuk, amíg teljesen megpuhul. Időnként kevergessük.
-Turmixoljuk össze az olajas hagymát, adjuk hozzá a sütőtököt. tegyük őket vissza a párolóedénybe (vagy edénybe), adjuk hozzá a kakukkfüvet, adagoljuk hozzá a levest, sót és borsot.
-Forraljuk fel és 15-20 percig főzzük.
-Töltsük tálkákba, a tetejüket díszítsük joghurttal és gyömbéres keksszel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése