2010. november 2., kedd

Fűszeres sült alma szederrel (és portói mártással)


Bizony van hangulata az ősznek is, pláne a konyhában....vannak bizonyos típusú ételek, amiket csak ősszel készítünk, legalább is mi...ilyenek a sült gyümölcsök.

Hozzávalók:
4 főzőalma
1 ek citromlé
100 g szeder
15 g mandulaszirom
fél tk szegfűbors
fél tk reszelt citromhéj
1 darabokra tört fahéj
2 ek farincukor
300 ml édes portói
2 tk étkezési keményítő 2tk hideg vízzel keverve

-mossuk meg és töröljük szárazra az almákat. Középen vágjuk körbe a héjukat, így jobban megpuhulnak
-távolítsuk el a magházukat (azaz fúrjunk alagutat)és a belsejüket locsoljuk meg citromlével, h meg ne barnuljanak. Tegyük őket lapos, tűzálló tepsibe
-egy tálban keverjük össze a szedret, mandulaszirmot, szegfűborsot, citromhéjat és a cukrot, és töltsük a kivájt almákba
-öntsük a tepsibe a portóit, tegyük bele a fahéjat, és süssük az almákat 200 fokon előmelegített sütőben 35-40 percig
-amikor készen vannak, a levet öntsük át egy fazékba és tartsuk melegen az almákat
-szedjük ki a fahéjrudat a léből, öntsük hozzá az étkezési keményítőt. Állandó kevergetés mellett főzzük addig, amíg besűrűsödik
-öntsük a portói mártást a sült almákra és tálaljuk forró vanília öntettel, ha még lenne kedvünk ezt gyorsan elkészíteni:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése