2010. augusztus 19., csütörtök

Piros egész bors használata


A PIROS EGÉSZ BORSot használhatjuk bármihez, amit eddig borsoztunk, csak jó tudni, hogy a fekete a legintenzívebb ízű, ez egy picit édeskésebb.
Tehetjük őrlőbe, közvetlenül a fűszerezés előtt kell ledarálni, majd ízesíteni.
Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája, ezért általában őrölt borssal fűszerezünk, egész borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig főzzük, és emiatt van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe jusson pld. leveseknél teatojásba helyezve kitűnő. Én a húsleveshez többféle egész borsot teszek..

Ami látványos és finom: mozsárban törjük össze a piros borsot római köménnyel, korianderrel és így vonjuk be az egybe húsokat pld. karajt, gyönyörű kérge lesz:-)))

Néhány háttér info:
A piros bors semmiképp nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami bár külsőleg valamelyest hasonlít hozzá, de még csak távoli rokonságban sem állnak egymással. A borscserje teljesen érett bogyói pirosak, és jóval erősebbek éretlen zöld testvérüknél. Közvetlenül leszedés után konzerválásra kerülnek, általában sós lébe eltéve, de előfordul hogy szárítják, akárcsak a zöld borsot, de ebben a formában még ritkábban kapható. Kissé gyümölcsös, édeskés, és a zöld bors frissességét idéző aromája nagyon jól passzol vörös húsokhoz vagy akár vadhoz, vörösborral vagy konyakkal összepárosítva....

Gyógyhatásuk:

A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, de érdemes óvatosan fűszerezni vele, mert izgathatja az emésztőrendszerünket. Mindezeken túl a bors vizelet- és szélhajtó, remek élénkítőszer, vese- és epekőoldó, ill. ízületi gyulladás gyógyítására is használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése