2010. szeptember 20., hétfő

Rozmaringos, gomolyás shiitakegomba rizottó


Hetek óta kívántam a gombát, de mivel kislányom még nem eheti, kétfélét nem főzök....de ma, mivel nagymamánál van, nekiláttam:-)
Vettem szép shiitake gombát, amit amúgy nagyon ritkán látok, mellé laskát, és megvan az alap.
Mindenképpen rozmaringos szószra gondoltam, került mellé még petrezselyem és sajtok:

15 dkg shiitake gomba
15 dkg laska gomba
5 dkg gomolyatúró
2 nagy gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
1 ág rozmaring
1 ek parmezán sajt
3 dl főzőtejszín
3 dkg vaj


Rizottó alaphoz pedig a hagyományos dolgok (rizottó rizs, húsleves alap...). Ezt most nem írom le, de párhuzamosan csináljuk az alábbival.

Megmosom és apró darabokra vágom a gombákat. A vajat megolvasztom serpenyőben, ráteszem a fokhagymákat, pirítom kicsit, majd rádobom a gombákat és főzöm őket együtt míg a gomba levet ereszt (kb. 10 perc).
Ezalatt a főzőtejszínhez adok 1 kk lisztet, csomómentesre keverem, beleteszem a letépkedett rozmaring leveleket és az aprított petrezselymet. Szépen összeszoknak, hozzáadom a gombához ezt a keveréket, sózom, rottyantok egyet rajtuk és el is zárhatom.
Amikor a rizottó rizs párhuzamosan elkészült, hozzákeverem a gomolyát, ráöntöm a fenti szószt, tálkákba kimérem és kanalazzuk is:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése